Hankkeemme
wExchange on Erasmus+ -yhteistyökumppanuushanke. Projektin yleisenä tavoitteena on kehittää vertaistukimenetelmiä mielenterveyslukutaidon tukemiseksi ja henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi. Työ tehdään yhdessä oppilaiden kanssa, jotta menetelmissä keskitytään nuorten arkeen.
Hankkeen alatavoitteet ovat: 1) edistää nuorten mielenterveyden lukutaitoa (13–16-vuotiaat) 2) kehittää vertaistoimintaa nuorten henkisen hyvinvoinnin edistämiseksi 3) kehittää virtuaalisia vaihtomenetelmiä kouluille 4) toteuttaa hankkeesta saatu tieto käytännössä.
Hanke tarjoaa näkökulmia mielenterveyslukutaidon monikulttuurisiin menetelmiin ja tarpeisiin seuraavilla toimilla ja tuloksilla:
Vertaispohjaiset henkisen hyvinvoinnin menetelmät
* Informatiivinen yhteenveto olemassa olevasta tutkimuksesta ja muusta aineistosta, joka liittyy nuorten henkisen hyvinvoinnin edistämiseen vertaistuen avulla.
* Tutkimuspohjainen yhteenveto nuorten mielenterveysosaamisesta antaa tärkeän pohjan koko hankkeelle.
Vertaistoiminnan kehittäminen
* Kouluille suunnattu vertaiskoulutuspaketti, jolla tuetaan nuorten mielenterveyslukutaitoa. Menetelmät kehitetään yhdessä oppilaiden kanssa verkossa kansainvälisessä ilmapiirissä.
* Raportti oppilaiden menetelmien pilotoinnin arvioinnista.
* Virtuaalinen toteutusopas, joka on opettajille ohjekirja virtuaalisten menetelmien käyttöön. Opas käännetään viidelle eri kielelle (englanti, suomi, portugali, kreikka ja slovenia).
Virtuaalivaihdon kehittäminen
* Virtuaalisten opiskelijavaihtojen suunniteltu ja testattu kehys. Kehyksen taustaan vaikuttavat aiemmat tutkimukset ja kokemukset virtuaalivaihdon ja virtuaaliopetuksen toteutuksesta.
* Opettajien, heidän oppilaidensa ja korkeakoulujen asiantuntijoiden muodostama kahden virtuaalileirin ja kahden työpajan suunnittelu. Näiden eri virtuaalisten metodien aikana testataan niiden työtä tukevia tapahtumia.